Lebesbymannen

Anton Johansen, også kalt Lebesbymannen var fisker og småbruker fra Lebesby i Finnmark. Etter at han i en åpenbaring i ung alder så to av sine brødre omkomme på et skjær fikk han rykte på seg for å ha spesielle evner.

I sitt hovedsyn natten til 14. November 1907 så han bl.a. første verdenskrig, Titanics forlis og en hel del andre sykdommer, ulykker og kriger. Ingen ville høre på ham i Lebesby, så han dro ut for å advare verden. En entusiast fulgte ham med unike filmopptak helt til Berlin i 1918 til 1919. Gjennom stills, gammel arkivfilm, mennesker som møtte ham, steder han oppsøkte, nøstes han fram fra flere vinkler. Hvem var han og hva drev ham?

Krigen som aldri sluttet

For mange mennesker endte siste verdenskrig under en gravstein på en kirkegård. Det gjorde den også for Hans Pedersen i Lakselv i Finnmark, men først mange år senere. Han døde for tre år siden. Hans Pedersen ble et av andre verdenskrigs siste ofre. Han deltok aldri i kamphandlinger. Han var aldri en del av motstandskampen. Han seilte ikke til sjøs eller utførte sabotasjeoppdrag. Likevel opplevde han alt dette. Han var et uskyldig barn som havnet midt i kryssilden i den store krigen som preget verden mellom 1940 og 1945. Kortdokumentar 20 minutter.

Tilbake til ruiner

Etter deportasjon sørover i Norge vendte finnmarkingene hjem til ruiner. Disse filmopptakene fra Norsk film AS er de første som viser ødeleggelsene i Finnmark etter at snøen er forsvunnet våren 1944. Filmen er redigert av Kathrine Ulstein Johansen.

Under en annen himmel

Da filmskaper Anstein Mikkelsen startet jakten på sine oldemors stjernehimmel fant han mange, lange tråder fra hennes lille gård og ut i verden. Den kvenske kulturen er ikke bare en isolert, liten flekk nord i Norge, men del av et spennende og stort fellesskap. Samtidig er kulturen og språket under større press enn noensinne, og i fare for å utraderes.

Vist på NRK.

Ved å klikke på overskriften eller bildet kan du se filmen. 

De som hoppet før Wirkola

"Å hoppe etter Wirkola" er et av de mest kjente uttrykk i Norge. Det er samtidig en kort og treffende beskrivelse av altagutten Bjørn Wirkolas fantastiske hoppkarriere. Men snur du litt på det og spør: Hvem hoppet før Wirkola? er du plutselig på starten av en annen spennende reise. Og kanskje ligger mye av grunnlaget for suksessen nettopp i arven etter Wirkolas kvensk/finske forfedre. I denne filmen tar Bjørn Wirkola og historiker Arvid Petterson oss med på en ferd inn i en svært lite kjent fortelling - historien om kvenene på Ishavet. Laget av Anstein Mikkelsen. Vist på NRK.

Ved å klikke på på bildet kan du se filmen på NRKs nett-tv. Virker bare i Norge. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren). Fra utlandet kan du klikke nedenfor og se en annen versjon. 

Arvid Pettersons dokumentasjoner

På en egen side finner du en rekke korte videodokumentasjoner som Arvid Petterson har filmet. De fleste av disse handelrr om evakueringen, men du finner også dokumentasjon av båtbygging og dugnadsprosjekyt i Brennelv.