Lydutstilling Meiđän äänet

Dette er en utstilling om kvenenes historie og hverdag. Først får du lære et par ord på kvensk. Hyvää päivää. Lydene i resten av utstillingen beskriver kvenenes hverdag og nærmiljø. Lydene forteller deg om tradisjonene og levemåten, om livet langt nord for polarsirkelen.

Kvenene blir ofte kalt for det tause folket. Derfor har vi valgt å bruke kvenenes egne stemmer og lydene fra hverdagen til å formidle kvenenes historie. Festsalen i Børselv er akustisk sett også én av de beste konsertsalene på Nordkalotten, så salen i seg selv fortjener å bli fylt opp av lyd. De forskjellige historiene danner et sydende lydteppe i salen, samtidig som de hver for seg har en historie å fortelle.

Lydutstillingen er designet og utviklet av Anstein Mikkelsen  i samarbeid med Kainun institutti – Kvensk institutt.  Musikkvideoen til Kađonu loru, den første kvenske popmelodien, er også en del av lydutstillingen. Sangen blir fremført av Karine Jacobsen og Kine Johansen, begge fra Børselv.

Meiđän äänet er bygd opp av 10 forskjellige lydhistorier som kjøres via en pc og sendes til høyttalere i forskjellige deler av lokalet, deriblant små avgrensede avlukker der publikum kan gå inn. Hvert lydbilde er på 2-3 minutter hver, men kjøres kontinuerlig.

Klikk på bildene for å høre glimt fra utstillingen.

Videoshowet Skábma

For Stabbursnes naturhus har Siivet produsert et videoshow på fire lerreter, yte foran publikum og ett i taket over de. Showet består av to deler. Først får man en reise over Stabbursdalen i vakker høstskrud. Hovedfilmen heter «Skábma – tanker om åtte årstider».  Skábma er samenes ord for mørketida – den perioden av året da sola alltid er under horisonten. Selv om sola er borte har andre inntatt nattehimmelen – månen, stjernene og nordlyset skaper liv i mørket.

Skábma danner rammen om dette videoshowet som også fører oss gjennom de åtte samiske årstidene og viser natursyn, naturbruk og naturforståelse inspirert av de samiske årstidene.

Showet varer i 22 minutter, har samisk tale og tekst på norsk, engelsk og tysk.